بازگشت

تأ مين نشدن نيروي انساني کارآمد و روشمند


از آن‌جا که نقش اول و محوري در فعاليت‌هاي فرهنگي و تربيتي، با کساني است که مسئوليت تبيين و تبليغ اين فرهنگ را عهده دار مي‌باشند. پس، پيش از هرگونه اقدامي در اين‌باره‌، بايد به فکر آماده سازي نيروهاي متعهد و متخصص و روشمند باشيم. نيروهايي که از صلاحيت‌هاي لازم در اين حرفه برخوردار باشند. منظور از صلاحيت‌ها؛ يعني برخورداري فرد از مجموعه شناخت‌ها، گرايش‌ها و مهارت‌هايي است که مبلغ با کسب آن‌ها مي‌تواند به ايجاد تغييرات مطلوب و مورد نظر برسد.



به طور کلي، علماي تعليم و تربيت بر اين باورند؛ فردي که قرار است مسئوليت نهادينه سازي يک ارزش را به عهده گيرد بايد از سه صلاحيت برخوردار باشد:

الف) صلاحيت شناختي‌

منظور از صلاحيت شناختي، آگاهي‌ها و مهارت‌هاي ذهني است که مبلغ را در شناخت و تحليل مسايل و موضوعات مرتبط با بحث، توانا مي‌سازد. به طور مثال در موضوع مهدويت مبلغ بايد پيش از ورود در فعاليت خود، از اين شناخت‌ها برخوردار باشد:

1. شناخت اصول مربوط به تعيين محتواي مهدويت؛‌

2. شناخت نسبت به مباحث مهدويت و اشراف کامل بر آن؛‌

3. شناخت مربوط به روش‌هاي نوين ارائه پيام‌هاي مهدويت؛‌

4. شناخت مخاطبان؛‌

5. شناخت از جامعه و عنصر زمان و مکان؛‌

6. شناخت نسبت به مباني روان شناختي و اصول تعليم و تربيت.

ب) صلاحيت عاطفي‌

منظور از صلاحيت‌هاي عاطفي، مجموعه گرايش‌ها و علايق مبلغ نسبت به مسايل و موضوعات مرتبط با مسئوليت خود است. صلاحيت‌هاي عاطفي که يک مبلغ بايد از آن برخوردار باشد عبارتند از:

1. علاقه نسبت به مباحث مهدويت‌؛

2. اعتقاد به تکريم؛‌

3. گرايش‌نسبت‌به‌حضرت‌مهدي(عج) و برخورداري از رابطه معنوي با حضرت؛

4. داشتن صبر و شکيبايي و برخورداري از ظرفيت‌هاي لازم؛‌

5. داشتن روحيه اميدواري و نشاط.

ج) صلاحيت عملکردي (مهارتي)

صلاحيت‌هاي عملکردي به آن بخش از صلاحيت‌هايي گفته مي‌شود که با مهارت‌ها و توانايي‌هاي عملي مبلغ در فرآيند تبليغ مرتبط باشد. به بيان ديگر توانايي مبلغ براي انجام يک سري اعمال سنجيده، منطقي و پيوسته را صلاحيت‌هاي مهارتي مي‌گويند. صلاحيت‌هاي مهارتي يک مبلغ در حوزه مهدويت به طور اجمال عبارتند‌از:

1. توانايي به کارگيري شيوه اقدام پژوهي مشارکتي در تربيت مهدوي؛‌

2. توان به کارگيري روش‌هاي نوين و مؤ‌ثر؛

3. مهارت در حفظ فضاي عاطفي و اخلاقي در کلاس‌ها و برنامه‌هاي مهدوي؛‌

4. توان درگير کردن مخاطبان خود در فعاليت‌ها و ايجاد روحيه کار گروهي در جوانان.

افزون بر آن‌چه گفته شد، مبلغاني که براي ايفاي اين نقش خاص در نظر گرفته شده‌اند و قرار است که روحيه اطاعت پذيري و تبيين فرهنگ انتظار و مهدويت را پديد آورند، پيش از هرگونه فعاليتي، خود بايد يک انسان مطيع و منتظر و برخوردار از ويژگي‌ها و شرايط يک انسان منتظر باشند. کسي که مي‌خواهد مردم را به برقراري ارتباط معنوي و عاشقانه با امام زمان(عج) دعوت کند، نخست خود بايد اين ارتباط را برقرار کرده باشد. به بيان ديگر، بايد خود، يک شخصيت مهدوي باشد تا بتواند شخصيت مهدوي بپروراند. در اين صورت است که مي‌تواند يک شخصيت تأ‌ثيرگذار در مخاطبان خود باشد؛ چرا که پيچيدگي امر تربيت و رساندن پيام‌هاي ديني در شرايط کنوني (کم حوصلگي انسان‌ها، افزايش روش‌هاي اطلاع رساني و تنوع آن‌ها، اشتغالات ذهني انسان‌ها به مسايل پيرامون خود و...) مي‌طلبد نيروهايي که عهده دار ارسال پيام‌هاي ديني هستند بيش از گذشته به روش‌هاي اطلاع رساني مجهز و به فنون و اصول تعليم و تربيت، آشنا باشند. در غير اين صورت همان‌طور که در بخش‌هاي گذشته اشاره شد، پيام به متربي نخواهد رسيد.

‌اگر چه اخيراً برخي مراکز تخصصي و پژوهشي فعاليت‌هاي خوبي را در زمينه تربيت نيروي کارآمد و پاسخ‌گو در حوزه مهدويت آغاز کرده، ولي به دليل تأ‌خير در آغاز اين فعاليت‌ها، هم‌چنين جوان بودن جمعيت کشور ما و از سوي ديگر رويکرد جدي نسل جوان به بحث مهدويت، اين فعاليت‌ها در اين حد تأ‌مين کننده نياز فرهنگي جامعه ما نمي‌باشد.

‌به هرحال در عصري که عصر اطلاعات، ماهواره و در هم نورديده شدن مرزهاي جغرافيايي و عصر اَبَر رسانه‌ها، آسمان باز، ترافيک هوايي اطلاعات و... است، نسبت به تربيت نيروهاي روشمند و آشنا به آخرين فن آوري اطلاع رساني، بايد به جديت اقدام گردد تا بتوانند پيام مهدويت را با بهترين و مؤ‌ثرترين روش‌ها و شيوه‌هاي تربيتي به گوش جوانان برسانند.