بازگشت

پرورش حس زيبايي


حس زيبايي و زيبايي‌خواهي از جمله گرايش‌ها و احساسات متعالي انسان است که در مطالعات علمي و روان‌شناسي مورد توجه قرار گرفته است.

‌برخي از احساسات متعالي مانند حس زيبايي از جلوه‌هاي گوهر اصلي انسان است که منشأ بروز کمالات و ارزش‌هاي انساني و الهي مي‌گردند. زيبايي و زيبادوستي ابعاد و جلوه‌هاي گوناگوني دارد، ولي آن چه که در اين بخش از نوشتار، مورد توجه ما مي‌باشد، زيبايي معنويِ خداجويي، کرامت و عزت، عفاف و استغنا، شجاعت، عدالت، ايثار و انسان دوستي است. اين‌ها از عوامل جذب دل‌هاي وارسته و آزاده به سوي الگوهاي متعالي چون وجود ارزشمند ولي عصر(عج) مي‌باشد.



اگر حس زيبايي و زيبادوستي در نوجوانان و جوانان پرورش يابد، به هر آن‌چه زيباست گرايش پيدا مي‌کنند و عقربه وجود آنان به صورت خودکار به سوي زيبايي‌هاي معنوي وجود ولي خدا حرکت مي‌کند و علاقه‌مند به پيوند عاطفي و روحي با امام مي‌گردند. چرا که از ويژگي‌هاي اسوه‌هاي رباني، برخورداري آنان از فضايل و جمال معنوي است که موجب مي‌گردد از شخصيتي پرجاذبه برخوردار شوند و قلوب انسان‌ها را هم‌چون آهن ربايي قوي به سوي خود متمايل کنند.



پس يکي ديگر از پيش زمينه‌هاي شخصيتي لازم براي جلب توجه جوانان و نوجوانان به سوي امام زمان(عج) توجه به پرورش حس مذهبي به ويژه حس زيبايي‌هاي معنوي است.

براي پرورش زيبايي‌هاي معنوي در راستاي تربيت مهدوي مي‌توان از راهکارهاي زير بهره جست:

1 - تذکر آثار وجودي امام زمان(عج) و نعمت وجود امام براي جامعه انساني.

2 - صحبت دربارهِ محبت بي‌دريغ امام نسبت به امت، که در روايات ما از توجه امام زمان(عج) حتي در عصر غيبت نسبت به امت، زياد سخن به ميان آمده است و جا دارد نمونه‌هايي که حکايت از اوج را‌فت و رحمت امام نسبت به امت است، بيان گردد.

3 - معرفي امام به عنوان مظهري از مظاهر جمال و کمال الهي.

4 - معرفي جلوه‌هاي گوناگون زندگي حضرت مانند علم، حکمت، محبت، عزت و... به ويژه توجه به ويژگي‌هايي که شور و عشق در وجود فرد مي‌آفريند.

مهم‌ترين و مؤ‌ثرترين راه براي پرورش حس معنوي، توجه دادن به کمالات اخلاقي امام زمان(عج) است.براي نمونه مي‌توان به روايتي از حضرت رضا(ع) اشاره کرد که فرموده است:

مهدي(عج) داناترين، بردبارترين و پرهيزکارترين مردمان است و از همه انسان‌ها بخشنده‌تر و شجاع‌تر و عابدتر است. [1] .


پاورقي

[1] ينابيع الموده، ص 401.