پرورش عواطف
عاطفه از ماده «عطف» به معناي گرايش و انعطافي است که از رهگذر ارتباط فرد با موجود مورد توجه خارج از وي برقرار ميگردد و از آن به احساس نيز تعبير ميشود.
از نظر روانشناسان، پرورش عاطفي همواره امري مهم تلقي شده است. همچنان که آيات، روايات و مباحث تربيتي اسلام نيز آن را مورد توجه کامل و دقيق قرار داده و رهنمودهاي ارزشمندي در اينباره ارائه دادهاند.
تربيت عاطفي، به معناي هدايت و کنترل عواطف و احساسات و شکوفاسازي و بهرهگيري به موقع از آنها براي رسيدن به امر مطلوب؛ يعني خير و سعادت انسان است. نقش عاطفه در عمل از عوامل و انگيزههاي ديگر نيرومندتر است و بايد همواره تحت کنترل و پرورش ويژه قرار گيرد.
به هرحال، با پرورش درست عواطف، از تربيت عاطفي ميتوان به عنوان يک عامل بسيار قوي و انگيزهاي نيرومند، براي ايجاد ارتباط عاطفي ميان متربي با امام زمان(عج) بهره جست.
با استفاده از حس عاطفي ميتوان نگرشي مثبت نسبت به امام عصر(عج) پديد آورد. وقتي نگرش ايجاد شد، در پي آن حتماً تغيير رفتار خواهد بود؛ بهويژه در نوجوانان و جواناني که در مرحله شکوفايي احساسات و شکلگيري شخصيت هستند. اگر اين احساسات به سوي مهدويت هدايت شود و احساسات و عواطف پاک و معصومانه آنان متوجه وجود مقدس امام زمان(عج) گردد، مطمئناً مهمترين گام تربيتي برداشته شده است.
براي اين کار بايد مبلغان و متوليان تعليم و تربيت با راهکارهاي شکوفايي عواطف و احساسات و همچنين راههاي تربيت عاطفي و چگونگي کنترل و هدايت آن آشنا باشند تا بتوانند از اين انگيزه بسيار مهم و قوي براي تربيت مهدوي بهره برداري کنند. البته اين مسئله مهارت و دقت افزوني را طلب ميکند.
از جمله راهکارها و راهبردهايي که ميتوانيم براي پرورش حس عواطف نوجوانان و کنترل و جهت دهي آن به کار گيريم عبارتند از:
1. احترام به شخصيت جوان؛
2. مسالمت و مدارا؛
3. اغماض و چشم پوشي؛
4. برخورد مهرآميز؛
5. تشويق و ترغيب جوانان به پاکي؛
6. بها دادن به اظهارنظر آنان؛
7. دادن مسئوليتهاي مناسب؛
8. ارزش گذاري به شخصيت معنوي جوان.
اين راهکارها اگر مورد توجه مربيان و مبلغان مهدويت قرار گيرد، در مجموع موجب پرورش حس عاطفي آنان ميشود و نهايتاً زمينه و بستر لازم شخصيتي را براي پذيرش مهدويت در فرد ايجاد ميکند. عواملي چون ايمان قوي و ذوب شدن در محبت خداوند و عشق به سعادت ابدي از عواملي هستند که ميتوان به وسيله آنها انسانها را کنترل کرد.