عبيدالله بن محمد فاطمي
عبيدالله مهدي سال 259 ه در سلميه که مرکز دعوت اسماعيليان بود متولد شد. [1] آغاز زندگي او در شام بود و عده اي را به مغرب فرستاد تا مردم را به ظهور مهدي بشارت بدهد و اعلام داشت که مهدي منتظر يا قائم يکي از احفاد خواهد بود. [2] متکلمان اسماعيليه هم مي گفتند پيغمبر گفته است:
«علي راسِ ثلاث مائه تطلعُ الشّمسُ مِن مَغرِبها؛
خورشيد در سال سيصد از مغرب نمايان مي گردد»
که مقصود عبيدالله مهدي است. [3] عبيدالله در شمال آفريقا در منطقه «سجلماسه» قيام خود را آغاز کرد و در عين ادعاي مهدويت لقب القائم به خود گرفت و سکهِ حجه الله ضرب کرد. او در سال 297 ه در روز جمعه خود را مهدي خواند و دولت فاطمي را تشکيل داد که پس از 270 سال حکومت منقرض شدند. [4] .
عبيدالله مهدي تا سال 303 ه در قيروان بود. سپس شهر مهديه را در دو منزلي جنوب قيروان بنا نهاد. [5] اين شهر تا سال 543 ه آباد بود که در کش و قوس با امير سيسيل تخريب گرديد و الان بخشي از سواحل تونس مي باشد.
عبيدالله مهدي سال 322 ه در سن 63 سالگي پس از 24 سال سلطنت در مهديه درگذشت و او را همان جا به خاک سپردند. [6] .
همان گونه که معلوم شد عبيدالله مهدي با توجه به تبليغ اسماعيليان جهت رسيدن به حکومت و تشکيل دولت فاطمي مدعي مهدويت شد و بعد از چند سال کش و قوس از دنيا رفت و اين حکومت مورد پذيرش اماميه نبوده؛ چون دوران غيبت صغري بوده و حضرت وليعصر(عج) با توجه به نواب خاص و وکلا اين حرکت را در جايي تأ ييد نکرد.
پاورقي
[1] تاريخ سياسي اسلام، دکتر حسن ابراهيم حسن، ترجمه ابوالقاسم پاينده، ج 3، ص 501، سازمان انتشارات جاويدان، چاپ هفتم، 1371.
[2] احياي فرهنگي در عهد آل بويه، جوئل ل.کرمر، ترجمه محمدسعيد حنايي کاشاني، ص 113، مرکز نشر دانشگاهي تهران، چاپ اول، 1375 ش.
[3] تاريخ اسلام، دکتر علي اکبر فياض، ص 205، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ نهم، بهار 1378 ش.
[4] المهديه في الاسلام، سعد محمد حسن، ص 139.
[5] تاريخ سياسي اسلام، حسن ابراهيم حسن، ج 3، ص 502.
[6] تاريخ شيعه و فرقه هاي اسلام، محمدجواد مشکور، ص 213.