بازگشت

فاطمه الگوي مهدي


حضرت مهدي (عليه السّلام) فرمود:... في ابنه رسول اللّه (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم) لي اسوه حسنه... [1] .

الگو سازي و شناساندن الگوي مناسب از جمله روشهاي اسلام براي ارائه برنامه زندگي و ارشاد به کمالات و مقامات معنوي است،

خداوند در قرآن در دو مورد الگو معرفي مي کند: يکي در سوره احزاب، آيه 21 «لقد کان لکم في رسول اللّه اسوه حسنه» و ديگري در سوره ممتحنه، آيه تا 6 «قد کانت لکم اسوهٌ حسنه في ابراهيم والذين معه... لقد کان فيهم اسوهٌ حسنهٌ...». در آيات بالا حضرت ابراهيم و رسول اکرم و کساني که با ايشان هستند به عنوان الگو شناسانده شده اند.

پس الگو منحصر به شخص پيامبر و ابراهيم (عليهما السلام) نيست؛ بلکه هر کس - به تمام معنا - در راه اينان باشد مي تواند الگو واقع شود.

پس اينکه امام زمان (عليه السّلام) حضرت زهرا (عليهاالسّلام) را الگوي خود قرار مي دهد؛ [2] از آن روست که حضرت زهرا (عليهاالسّلام) جزو «والذين مَعَه» [3] است ، و اوکسي است که از هر جهت حتي در راه رفتن و سخن گفتن و در سيرت و صورت شبيه پيامبر (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم) است. دليل اين مطلب روايات متعددي است که عامه و خاصه نقل کرده اند؛ که در ذيل به عنوان نمونه، دو روايت ذکر مي شود:

الف: عن عايشه: ما رايت احداً اشبه سمتا و دلاّ وهديا وحديثا برسول الله (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم) في قيامه وقعوده من فاطمه (عليهاالسّلام). [4] .

شبيه تر از فاطمه به پيامبر (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم) در راه رفتن، آرامش، وقار، سيرت، سخن گفتن، ايستادن و نشستن نديدم.

ب: رواياتي که پيامبر (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم)؛ به حضرت زهرا (عليهاالسّلام) فرمود؛ از جمله: ان الله يغضب لغضبک ويرضي لرضاک؛ من آذاها فقد

آذاني و يريبني مارابها ويؤذيني ما آذاها. [5] .

او آئينه تمام نماي پيامبر (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم) است و درجه ي ايمان او به نهايت کمال رسيده است.

پيامبر (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم) به سلمان فرمودند:

يا سلمان ! ابنتي فاطمه ملا الله قلبها وجوارحها ايماناً الي م شاشها، تفرغت لطاعه الله. [6] .

اي سلمان ! خداوند قلب و اعضاي فاطمه، تا سر نرمي استخوانهاي او، را پر از ايمان نموده؛ که براي عبادت خداوند خود را از همه چيز فارغ مي سازد.


پاورقي

[1] الغيبه الطوسي، ص 173، در ضمن بعضي توفيقات و بحارالا نوار، ج 53، ص180 و احتجاج، چاپ اسوه،

ج 2، ص537، و المختار من کلمات الامام المهدي (عج) ج2، ص 229.

[2] با توجه به آن نکاتي که در روايت هست: 1- تقديم ما حقه التاخر يفيد الحصر، 2- حضرت نمي فرمايد مادرم بلکه مي فرمايد: في ابنه رسول اللّه، صلّي الله عليه وآله، در اين اضافه نکاتي هست، تأمل شود.

[3] اشاره به آيه سوره ممتحنه.

[4] فاطمه، بهجه قلب المصطفي (ص)، به نقل ا ز الغدير و او به نقل ا ز چند منبع عامه.

[5] همان، ص 185، به نقل از الغدير و او به نقل از چند منبع عامه.

[6] همان، ص 214، به نقل از مناقب (براي تحقيق بيشتر به کتاب فاطمه بهجه قلب المصطفي (ص) رجوع شود.