بازگشت

مقدمه


ديدگاه دانشمندان و دين شناسان غربي نسبت به ويژگي هاي حضرت مهدي(عج) تا حدود زيادي متأثر از متون و شخصيت هايي است که با جايگاه عصمت، مباني غيبت، تاريخ زندگي ايشان و به طور کلي ديدگاه شيعه ي دوازده امامي نسبت به آن حضرت، آشنايي کاملي نداشته اند، همچنان که در قسمت کتاب شناسي اين مقاله ملاحظه مي شود، در اکثر برداشت ها کتب غيراصلي و دست دوم، ملاک قضاوت بوده اند و نويسنده ي بخش سوم مقاله (مهدويت در اسلام) در ابتداي کتاب شناسي خود تذکر مي دهد که هيچ مطالعه ي جامعي را در خصوص کل موضوعات مربوط به حضرت مهدي(عج) و نهضتهاي تاريخي نيافته، تنها دو کتاب را مي تواند به عنوان منابعي مهم در خصوص ظهور اوليه، سابقه و توسعه ديدگاه حضرت مهدي(عج) در نهضتهاي شيعه، معرفي نمايد.

اول، کتاب «آغاز مهدويت» اثر ژان اولاف بليج فلدت و دوم، کتاب «مهدويت در اسلام: ايده مهدي در شيعه دوازده امامي» اثر عبدالعزيز ساشادينا.

واضح است که منظور اصلي از ترجمه اين مقاله و ساير مقالاتي که در دائرة المعارف هاي معتبر غربي در مورد حضرت مهدي(عج) به قلم بزرگترين دين شناسان و اسلام شناسان غربي نگارش يافته، صرفاً آشنايي با ديدگاه و نگرش آنان نسبت به آن وجود عزيز است نه تأييد کامل عقايد و کج فکري هاي آن دانشمندان، لذا ترجمه اين نوع مقالات مي تواند زمينه اي براي شناخت هر چه دقيق تر عقايد بزرگان شيعه شناسي غرب در مورد حضرت فراهم آورد تا اين شناخت، خود مبنايي براي تبليغ صحيح و شناساندن شخصيت حقيقي آن امام عزيز به مردم و انديشمندان ديار غرب باشد. ان شاء الله.

(مترجم)

اين نوشتار، مشتمل بر سه مقاله است:

1) نگاه اجمالي

2) مسيحا باوري در دين يهود

3) مهدويت در اسلام

مقاله اول مروري بين فرهنگي بر مفهوم و عقيده ي مسيحا باوري در اديان مختلف، به ويژه در مسيحيت، ارائه مي نمايد. دو مقاله ي بعدي به مسيحا باوري در سنت يهود و [مهدويت در] اسلام مي پردازند.