بازگشت

انتظار نزد مسلمانان (از اهل سنت)


انتظارِ «مهديِ نجات بخش» (عليه السّلام) اختصاص به شيعه ندارد، روايات متواتر بسياري درباره مهدي(عج) از طرق اهل سنّت با سندهاي صحيح ومستفيض در دست است که نمي توان در آن ها تشکيک کرد، چنان که از طرق شيعه اماميه نيز چنين رواياتي رسيده است.

«عبدالرحمن ابن خلدون» - از دانشمندان قرن نهم هجري - صاحب «مقدمه» مشهوري که بر کتاب «اَلْعِبَر» [1] نوشته، مي گويد:

«بدان که مشهور اهل اسلام در طول اعصار بر اين عقيده اند که به ناچار در آخرالزمان مردي از اهل بيت ظهور خواهد کرد که دين را تأييد کند وعدالت را ظاهر سازد ومسلمانان از وي پيروي کنند. او بر ممالک اسلامي استيلا خواهد يافت ونام مقدّسش «مهدي (عج)» است. خروج دجّال وحوادث ديگر پس از آن، واين که «عيسي (عليه السّلام)» در پي او خواهد آمد ودجّال را خواهد کشت يا با او خواهد آمد ودر کشتن دجّال ياور وي خواهد بود ودر نمازش به مهدي (عليه السّلام) اقتدا خواهد کرد از نشانه هاي ثابت ظهور است که در منابع روايي صحيح ذکر شده است.» [2] .

شيخ عبدالمحسن العبّاد - مدرّس دانشگاه اسلامي مدينه منوّره - در بحثي ارزشمند مي گويد:

«در پي حادثه دردناک حرم، سؤال هايي مطرح شد. برخي دانشمندان در راديو وروزنامه ها درستيِ بسياري از سخنان رسيده از رسول خدا (صلّي اللّهُ عليه و آله و سلّم) را درباره حضرت مهدي (عليه السّلام) تأييد کردند مانند شيخ عبدالعزيز بن صالح، امام وخطيب مسجد نبوي. شيخ عبدالعزيز بن عبدالله بن باز - رئيس اداره پژوهش هاي علمي ودعوت وارشاد - نيز در يکي از روزنامه ها حادثه حرم را با استناد به احاديث صحيحِ مستفيض از رسول اکرم (صلّي اللّهُ عليه و آله و سلّم) به اثبات رسانيد.»

شيخ عبدالمحسن العبّاد مي افزايد:

«من اين رساله را به منظور تبيين سخن خروج مهدي آخرالزمان - که روايات صحيحي بر آن دلالت دارد ودانشمندان اهل سنّت از قديم وجديد، مگر ندرتاً، بر آن بوده اند - به رشته تحرير درآورده ام.» [3] .

ابن حجر هيثمي در «الصواعق المحرقّه» در تفسير سخن خداوند تعالي: «وَ اِنَّهُ لَعِلْمٌ لِلسَّاعَةِ فَلا تَمْتَرُنَّ بِها...» [4] مي نويسد:

«مقاتل وپيروان وي از مفسّران، گفته اند اين آيه درباره حضرت مهدي (عليه السّلام) نازل شده است، واحاديثي که تصريح به اين نکته دارند که وي از اهل بيت پيامبر اکرم (صلّي اللّهُ عليه و آله و سلّم) است، خواهد آمد، بنابراين در آن دلالتي است بر برکت در نسل فاطمه وعلي - رضي الله عنهما - واين که از آنان فرزندان پاکيزه فراواني ظهور خواهد کرد وخداوند نسل آنان را مفاتيح حکمت ومعادن رحمت قرار داده است. راز اين نکته اين است که رسول اکرم (صلّي اللّهُ عليه و آله و سلّم) براي علي وفاطمه وفرزندانش دعا کرد تا از شرّ شيطان رانده شده محفوظ مانند.» [5] .

«شيخ ناصرالدين الباني»، از شيوخ معاصر حديث، در مجله «التمدن الاسلامي» مي نويسد:

«امّا مسأله مهدي (عليه السّلام)، بايد دانست که درباره خروج (قيام) وي احاديث صحيح فراواني نقل شده است. بخش وسيعي از آن ها داراي اسانيد تأييد شده اي هستند که نمونه هايي از آن ها را در اينجا نقل مي کنيم.» [6] .

سپس دسته اي از اين احاديث را متذکر مي شود.


پاورقي

[1] عنوان کامل اين کتاب «العبر وديوان المبتدأ والخبر في ايّام العرب والعجم والبربر» است. (مترجم).

[2] مقدمه ابن خلدون، ص 311.

[3] مجله الجامعة الاسلامية، شماره 45.

[4] سوره زخرف (43) آيه 61:

«وي نشانه اي براي رستخيز است، پس در آن در گمان ميفتيد وراه مرا پي گيريد، اين راهي است راست».

[5] ابن حجر هيثمي، الصواعق المحرّقة، ج 1، ص 240.

[6] مؤلف محترم در اينجا شماره مسلسل مجله را ذکر نکرده است. (مترجم).