بازگشت

عبدالحليم بن الحسين السمري


غيبت نعماني، ص 108.

نعماني اشاره مي کند که در «سِفْر اول» تورات از دوازده بزرگ از نسل اسماعيل - که خداوند آنان را به امامت معين کرده - سخن رفته است. وي مي افزايد: يکي از دانشمندان يهودي در ارّجان به نام حسين (حسن خ. ل) بن سليمان براي عبدالحليم بن حسين سمري، نام هاي عبراني امامان و عدد آنان را از تورات نقل کرده و نعماني آنان را از عبدالحليم بن الحسين نقل مي کند. [1] وي به نقل از آن يهودي، متني را درباره دوازده امام نقل و تفسير کرده، [2] مي افزايد: «و اين کلام و تفسير بر موسي بن عمران بن زکريا يهودي خوانده شده که وي آن را درست دانسته است. اسحاق بن ابراهيم بن بختويه يهودي و سليمان بن داود النوبنجاني نيز همين گونه گفته اند». [3] .

نام اين يهوديان، ظاهراً برگرفته از نقل عبدالحليم بن حسين سمري است و احتمالاً اين مطالب همگي از حسين (حسن) بن سليمان يهودي در ارّجان نقل مي گردد.

تذکر اين نکته مفيد مي نمايد که در اين قسمت از غيبت نعماني، نام پيامبر (ص) به زبان عبري به صورت «مامد» و نيز نام دوازده امام به اين زبان حکايت شده که به دليل ناآشنايي ناسخان با آن در هر نسخه، به يک شکل درآمده است. يافتن عبارت صحيح، درگرو آشنايي با زبان عبري و عبارات تورات در اين زمينه است. هم چنين عبارت ديگري هم که در وصف دوازده امام نقل شده، به دقت نظر بيشتري نيازمند است.


پاورقي

[1] تعبير روايتي نعماني: أقرأني مي باشد که به معناي قاري و خواننده گردانيدن مي باشد، بنابراين عبدالحليم بن الحسين السمري متني را در اختيار نعماني قرار داده و نعماني با قرائت آن متن بر وي، آن را دريافت داشته است.

[2] اين متن در بشارات عهدين، ص 212 به نقل از سفر تکوين 17: 20 آمده است (مهدي پور).

[3] غيبت نعماني، ص 109. در برخي از اين نام ها اختلافاتي در نسخ کتاب وجود دارد که از ذکر آن خودداري ورزيديم.