بازگشت

ضرورت بحث و اهميت تاريخ عصر غيبت کبري


چهارمين بحث مقدماتي، تبيين ضرورت هاي بحث از تاريخ دوران غيبت کبري مي باشد.

با توجه به اين که، گذشته چراغ راه آينده است، ضرورت بحث از تاريخ و سير تحولات عصر غيبت کبري ، روشن خواهد بود.

تاريخ نگري - البته آن طور که قرآن کريم آن را مطرح کرده است - انسان را چشمي بينا و درکي عميق مي بخشد و بر خلاف آن چه برخي تصور مي کنند، انسان در زندان گذشته ها، زنداني نمي شود، بلکه وضعيت فعلي خود را با توجه به گذشته بهتر درک مي کند و خود را براي آينده اي قابل پيش بيني و قابل تحقق آماده مي سازد؛ به گونه اي که مي توانيم بگوييم: يک انسان تاريخ نگر، يک انسان آينده نگر مي باشد. با آگاهي ويژه اي به سوي آينده حرکت مي کند و چنان چه لازم ببيند، مي تواند در ساختن آينده ي خود، نقش به سزايي داشته باشد.

بنابراين، دانستن تاريخ صدر اسلام و پيچيدگي هاي دوران امامان معصوم پس از پيامبرصلي الله عليه وآله و سپس دوران غيبت تا حال حاضر، به ما امکان برنامه ريزي بهتري براي آينده مي دهد.

از اين گذشته، براي رشته ي تخصصي تاريخ و رشته هاي تخصصي فقه و حديث و تفسير، آگاهي از دوران غيبت کبري تا حال حاضر، امري حياتي و ضروري است؛ زيرا بدون دانستن اين تحولات، بسياري از مسايل تخصصي اين رشته ها، قابل درک و فهم علمي نخواهد بود، تا جايي که مي توان گفت: چنان چه کسي در تاريخ اسلام و مسلمين، آن هم در تمام دوران هاي گذشته، سير تاريخي نداشته باشد و صاحب تحقيق نباشد، نمي تواند به تمام منابع استنباط و تفقه در دين، اشراف داشته باشد و دعوي اجتهاد مطلق کند. هر چند افراد غير مطلع از تاريخ، چنين ادعايي را سنگين مي دانند و شايد چنين مطلبي را مبالغه اي بيش ندانند، اما در حدّ اشاره بايد گفت: حديث و رجال ما، که بخش عمده اي از منابع و اطلاعات مهم اين رشته را تشکيل مي دهند، بدون آگاهي از تحولات دوران غيبت کبري ، ناقص و ناتمام بوده، و نظرات اجتهادي ما قابل اعتماد نخواهد بود.