بازگشت

خلاصه ي جواب براي چالش شناخت امام غايب


خلاصه ي رفع اشکال نخست به شرح زير است:

1- امکان شناخت و وسائل لازم براي تحقّق شناخت و آگاهي عامه ي مردم، بويژه نخبگان جامعه، از وجود و استمرار حيات دوازدهمين اختر تاب ناک آسمان ولايت، فراهم شده است.

اين آگاهي ها، از سوي قرآن کريم و پيامبر اکرم (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم) و امامان پيشين و نواب خاص امام مهدي (عليه السّلام) و دانشمندان دوران حضور و دوران غيبت صغرا، و دوران غيبت کبري نيز به گونه اي مستمر و پيوسته، در اختيار عموم مردم و حق جويان قرارداده شده است.

2- دلائل عقلي و مجموعه ي دلائل حسّي و عيني؛ يعني، کرامت هاي ثبت شده، در طول شصت و نه سال دوران ارتباط با امام مهدي (عليه السّلام)، (آن هم به دست افراد گوناگون جامعه) امري مشهود و مسموع، و در ميان سطوح و اقشار مختلف، از جمله علما و دانشمندان نيز رايج بود، اين دلايل مهم ترين ابزار تحقّق ايمان در دوران غيبت کبري بود.

3- مدعيان مهدويّت و سوء استفاده کنندگان از نام امام مهدي (عليه السّلام) در دوران غيبت صغرا و سپس دوران غيبت کبري، دانشمندان و فرهيختگان جامعه را به دفاع از حريم امامت و امام مهدي (عليه السّلام) و مسئله ي مهدويّت وادار کرد و به طور غيرمستقيم شناخت مردم به امام مهدي (عليه السّلام) را بالا برد.

4- در کتاب هاي کلامي و تاريخي و حديثي، به دلائل عقلي و نقلي و حسّي، به خوبي، پرداخته شده است.

5- يکي از مهم ترين دلائل قرآني که براي عموم صاحبان خرد سؤال برانگيز هم بوده و هست، سوره ي مبارک قدر است. فعل مضارع «تنزّلُ» در سوره اي که در سال هاي آغازين بعثت پيامبر (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم) نازل گشته است، چه معنايي دارد؟ ملائکه و روح، بر چه کسي و براي چه، در شب قدر، از غروب تا طلوع فجر، پيوسته فرود مي آيند؟

روايت هاي گوناگون در تفسير اين آيه و آيات مشابه، وجود شب قدر در هر سال را تصريح دارد. از اين سوره، وجود يک انسان شايسته براي فرود آمدن ملائک حتي پس از دوران پيامبر اکرم (صلّي اللّهُ عليه وآله وسلّم) فهميده مي شود.

تمام مسلمانان جهان، بلکه تمام جهانيان، به چنين مطلبي دست رسي داشته و دارند و مي توانند از آن آگاه شوند. اين مطلب خصوصاً در دورانِ غيبت، بسيار قابل تأمّل مي باشد.