بازگشت

تاريخچه کوبا


کريستف کلمب در 1492 م. سواحل شرقي کوبا را کشف کرد. در آن زمان، يک ميليون نفر سرخ پوست در آن جا زندگي مي کردند. در سال 1511 م. اسپانيايي ها کوبا را مستعمره خود قرار دادند. با کاهش جمعيت بومي جزيره (در اثر کشتار و فشار استعمارگران)، اسپانيايي ها شروع به وارد کردن بردگان آفريقايي کردند. کوبا، از سال 1950 م. به بعد مرکز اجتماع کشتي هاي حامل غنايمي شد که از دنياي جديد، به دست مي آمد.

دريانوردان فرانسوي و انگليسي، پيوسته براي اسپانيايي هاي کوبا، ايجاد مزاحمت مي کردند. اين کشور، در قرن هفدهم محل رقابت شديد، قدرت هاي اروپايي بود.

مبارزه کوبايي ها، براي استقلال در سال هاي 1820 م. با فراز و نشيب همراه بود و اسپانيايي ها، با شدت و خشونت، استقلال طلبان را سرکوب مي کردند.

هزاران کوبايي به آمريکا گريختند و يا تشکيل انجمن هاي سري، مبارزات چريکي خود را آغاز کردند که ده سال به طول انجاميد؛ ولي تسلط اسپانيايي ها بر کوبا باقي ماند.

ايالات متحده آمريکا، علاقه مند بود که کوبا را به خود ملحق سازد؛ ولي جنگ هاي داخلي آمريکا مانع آن شد.

در فوريه 1898 م. کشتي زره پوش متعلق به نيروي دريايي آمريکا، در ساحل هاوانا منفجر شد و اين بهانه اي گرديد تا آمريکا، به جنگ کوتاه مدتي با اسپانيا بپردازد. تجهيزات اسپانيايي ها در سانتياگو، منهدم شد و بالاخره آنان در معاهده پاريس 1898 م. کوبا و پروتوريکو را به آمريکا واگذار کردند. از اين پس، کوبا به وسيله آمريکايي ها اداره مي شد. آنان پايگاهي در «گوانتانامو» ايجاد کردند (که هم اکنون نيز در دست آمريکا است).

در سه دهه اول قرن بيستم (1900 تا 1930) بارها نظاميان آمريکا در کوبا مداخله کردند. حکومت دست نشانده آنان در «کوبا»، با اختناق تمام، سلطه آمريکا را برقرار مي ساخت. مالکيت آمريکايي ها بر بيشتر بخش هاي اقتصادي کوبا، مشکلات اين کشور را به صورت حادي در آورد و سرتاسر کوبا، پر از فساد، فقر، قمار و انحرافات جنسي گرديد.

مبارزه مردمي کوبائيان، به رهبري کاسترو، با شدت تمام از جانب دولت دست نشانده و نيروهاي آمريکايي، سرکوب شد؛ ولي کاسترو در سال 1959 م توانست پس از نبردهاي فراوان، وارد «هاوانا» شده، و قدرت را به دست گيرد.

در 25 اکتبر همان سال، هاوانا به وسيله هواپيماهاي مزدوراني که از سوي آمريکا سازمان يافته بودند، بمباران شد.

کاسترو نيز اموال آمريکايي ها را - که مالک 90 % املاک و اکثر بخش هاي اقتصادي و مهم کوبا بودند، مصادره کرد.

فشارهاي آمريکا، کوبا را به انعقاد قرارداد با شوروي واداشت. آمريکا با سازمان دهي هزاران کوبايي گريخته از آن کشور، به کوبا حمله کرد و جنگ خليج خوک ها را به وجود آورد. در اين حمله، مزدوران آمريکايي، دچار شکست سختي شدند.

در 1962 م. شوروي، پاسگاه موشکي در کوبا ايجاد کرد که خطر جنگ سوم جهاني را به وجود آورد و با تهديدات آمريکا، شوروي پايگاه هاي خود را تعطيل کرد.