بازگشت

حضور


برادران يوسف براي خريد آذوقه به مصر آمدند و به بارگاه يوسف وارد شدند. وي در نخستين نگاه و گفت و گو، آنان را شناخت، ولي آنان يوسف را نشناختند. آنان بي آن که به هويت يوسف پي برند، با وي سخن گفتند و داد و ستد کردند.

فدخلوا عليه فعرفهم وهم له منکرون. [1] .

(برادران يوسف) بر او وارد شدند. او، آنان را شناخت، ولي آنان او را نشناختند.

يوسف زهرا نيز در ميان مردم حضور دارد. در کنار آنان راه مي رود و بر فرش هاي آنان پا مي نهد و... ولي مردم، او را نمي شناسند. بسياري بر اين باورند که غيبت امام عصر (عج) به اين معني است که آن حضرت، در آسمان ها يا عوالم ديگري زندگي مي کنند. بنابراين، حضرت مهدي (عج) از ديدگان همه ي انسان ها پنهان هستند و کسي، ايشان را نمي بيند. براساس اين باور، نکته اي که پيش از اين گذشت، به ذهن مي رسد که مقايسه ي حضرت مهدي (عج) با حضرت يوسف عليه السلام، مقايسه اي ناتمام است. امّا حقيقت، اين است که تصوير ياد شده، خطا و به دور از واقعيت است. او در ميان مردم رفت و آمد مي کند و در کوچه و بازارها قدم مي گذارد. مردم، آن حضرت را مي بينند، گرچه او را نمي شناسند.

سدير مي گويد:

سمعت اباعبداللَّه عليه السلام يقول: ان في القائم شبه من يوسف عليه السلام. قلت: کانک تذکر حيرة و غيبته فقال لي: ما تنکر هذه الامة اشباه الخنازير ان اخوة يوسف کانوا سباطاً اولاد انبياء تاجروا يوسف وبايعوه وهم اخوته وهو اخوهم فلم يعرفوه حتي قال لهم انا يوسف... فما تنکر هذه الامة ان يکون اللَّه عزوجل يفعل بحجته ما فعل بيوسف ان يکون يسير في اسواقهم ويطأ بسطهم وهم لايعرفونه حتي يأذن اللَّه عزوجل ان يعرفهم بنفسه کما اذن ليوسف حتي قال لهم هل علمتم ما فعلتم بيوسف واخيه اذ انتم تجهلون قالوا اءنک لانت يوسف قال انا يوسف وهذا اخي. [2] .

امام صادق عليه السلام فرمودند:

قائم (عج) شباهتي با يوسف دارد. عرض کردم: گويا حيرت و غيبت او را مي فرماييد؟ حضرت فرمودند: چرا اين امت، قضيه ي حضرت يوسف را انکار نمي کنند؟ برادران يوسف با اين که پيغمبر زاده و برادر يوسف بودند و او نيز برادرشان بود، با او تجارت و خريد و فروش کردند و او را نشناختند، تا اين که يوسف، خودش را معرفي کرد و گفت: من يوسفم... با اين حال چرا آنان منکرند که خداوند عزوجل با حجت خود، همان کاري را بکند که با يوسف کرد؟ او در بازارهاي شان راه مي رود و بر فرش هاي آنان گام مي نهد، ولي مردم او را نمي شناسند، تا هنگامي که خداوند به او اجازه دهد که خودش را معرفي کند. همان گونه که به يوسف اجازه داد و يوسف گفت آيا دانستيد با يوسف و برادرش چه کرديد آن گاه که جاهل بوديد؟ گفتند: آيا تو همان يوسفي؟ گفت: (آري) من يوسفم و اين، برادر من است.

و باز امام صادق عليه السلام فرمود:

ان في صاحب هذا الامر سنن من الانبياءعليهم السلام... وامّا سنة من يوسف فالسنة يجعل اللَّه بينه وبين الخلق حجاباً يرونه ولا يعرفونه.... [3] .

صاحب اين امر امام مهدي (عج) با برخي از پيامبران، شباهت هايي دارد... امّا شباهت او به يوسف، در پرده بودن او است؛ يعني خداوند کاري مي کند که هر چند او را مي بينند، ولي نمي شناسند.


پاورقي

[1] يوسف، 58.

[2] کمال الدين، ج 2، ص 10.

[3] کمال الدين، ج 2، ص 20.